Utrustning för olika typer av jakt

Det är viktigt att du har rätt kläder på dig vid jakt. Det är bra om skorna är både vatten- och vindtäta och att skaftet är högt så att det skyddar mot vegetation och djur. Kläderna måste vara “tysta” och kamouflerade efter årstiden.

Vid vinter ska man ha varmare kläder och kamouflage för snö. Vid sommaren ska kamouflaget vara anpassat för sommaren samt av lättare material. Du måste även anpassa vapen och sikte efter vad du ska jaga. Jagar du älg ska du ha ett sorts vapen och vid harjakt ett annat. Annars kan du bli dömd för brott. Det finns även annan utrustning som exempelvis lockpipor.

Rätt utrustning

Oavsett om du nyss tagit jägarexamen eller är en rutinerad jägare så är det viktigt att du har rätt utrustning och är väl förberedd när jaktsäsongen drar igång. Duktiga och erfarna jägare jagar ofta med tunga gevär och pipor. Även Leif Lundberg som är ledande i skytteteknik menar att, “Det är en stor fördel om vapnet är tungt”. När du är ute och jagar under lång tid kan det därför bli väldigt påfrestande att gå runt med ett tungt vapen om du inte har en bra vapenrem. Företaget Harpsöe Sweden har tagit fram en ergonomisk tillsatsrem som kan vara till stor hjälp för både nya och erfarna jägare.

Teknik vid jakt

Rätt kläder och vapen är som sagt väldigt viktigt. Även teknik krävs dock ofta när du jagar. Du kan exempelvis köpa en radio som har 31 samt 155 megahertz. Har du en sådan radio så slipper du köpa två radioapparater. Om du jagar med hund så kan du införskaffa en app eller ett hundpejlsystem så du har koll på var jakthundarna befinner sig. Även GPS-klocka samt diverse lockmedel finns att tillgå för att underlätta din jakt. Det finns ingen regel som säger att du inte kan blanda märken med varandra så (du kan välja olika märken till olika utrustning.