Tips inför höstens svampplockning

Efter en sommar med omväxlande väder spås det att vi får en riktigt fin svamphöst, och på många ställen i landet har skördandet av skogens guld redan startat. Bland annat har till exempel Värmlands Skogsförråd, en distributör som hanterar svamp och bär, redan köpt in flera ton med svamp från privatpersoner, som plockats i de värmländska skogarna. Företagets ägare, Ola Hultman, säger att under hans 25 år i branschen har han aldrig varit med om en så tidig start som i år.

För att svampplockningen ska bli en så trevlig upplevelse som möjligt, gäller det att vara väl förberedd inför turen. Det kanske allra viktigaste när du ger sig ut i skogarna är naturligtvis att ha koll på din omgivning och veta var du befinner dig, så att du inte går vilse. En mobiltelefon med fulladdat batteri rekommenderas alltid att ha med sig och likaså vatten. Utöver detta kan det vara smart att bära heltäckande kläder för att skydda dig mot fästingar.

Förstör inte svampen

I tillägg till detta är det även vissa saker du kan tänka på för att underlätta själva plockandet. Regel nummer ett är att du aldrig någonsin ska plocka en svamp om du inte är säker på att den är ätlig. Har du otur kan du bli riktigt dålig. Som tur är så är vår mest folkkära svamp, kantarellen, svår att förväxla med någon annan svamp i den svenska faunan, även om vissa likheter naturligtvis finns svampar emellan.

Du ska aldrig plocka svampen i en påse av plast, då svampen är mycket känslig för bakterier och en tät plastpåse är en optimal grogrund för dessa. Tänker du på att skära bort det värsta från svamparna redan i skogen så underlättar du dessutom hemmarensningen stort. Kom ihåg att svampen är ett mycket känsligt livsmedel som snabbt blir dåligt och du bör därför sätta igång med rensning och förvällning eller torkning så snart du bara kan. Lycka till!